Om de bijzondere betekenis van een gebouw aan te geven bestaan er monumentenschildjes. Hier bestaan vier varianten van: het Gemeentelijk monument, het z.g. Blue Shield, het algemene bordje voor een rijksmonument en de Doesburgse variant voor een rijksmonument.
Alle eigenaren van gemeentelijke monumenten zijn door de gemeente benaderd met de vraag of zij een monumentenschildje op hun pand willen. De bordjes worden gratis door de gemeente geleverd. Het monumentenschildje van Doesburg bezit de volgende basis elementen en kleuren:
Het wapen van Doesburg: Een rood schild, waarop een Romeinse Burcht met drie torens voorzien met kantelen en schietgaten alles van zilver, in de rechterhoek voorzien van een halve maan gekeerd ter linkerzijde en in de linkerhoek voorzien van een halve maan gekeerd ter rechterzijde, beiden van goud. Het schild gedekt met een gouden kroon (besluit Hoge Raad van Adel van 7 oktober 1818). Afmetingen en vormgeving: Vijfhoekig bordje met de punt naar beneden afm. 10 x 15 cm.
Blue Shield en de Doesburgse variant
Het 'blauwwitte' schildje (Blue Shield) is in het leven geroepen tijdens de Haagse Conventie in 1954 en heeft als doel om cultureel erfgoed in tijden van oorlog en militaire bezetting te beschermen. Ten onrechte wordt vaak gedacht dat dit schildje aangeeft dat een gebouw een rijksmonument is. Omdat Doesburg trots is op het grote aantal bijzondere rijksmonumenten heeft de gemeente Doesburg op verzoek van de Monumentenvereniging Doesburg besloten om in 2018 een eigen rijksmonumentenschildje te laten vervaardigen. Dit schildje is qua vormgeving identiek aan het gemeentelijk schildje, alleen de kleur is blauw in plaats van rood en bovenaan staat de vermelding ‘Rijksmonument’. 100 exemplaren zijn aan de Monumentenvereniging ter beschikking gesteld, waarmee deze verantwoordelijk is voor de verspreiding ervan. Eigenaren kunnen er per e-mail om vragen via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.