Dit jaar was het Europese thema van de Open Monumenten Dag “Duurzaam Erfgoed” opdat ook een monument mee beweegt in de tijd qua functie en onderhoud, het milieu daarbij weinig belastend. In Doesburg vertaalden we dit thema naar ‘ Duurzaamheid duurt het langst’ aangezien Doesburg vele monumenten van 300 jaar en ouder heeft.

Vanwege de regenachtige start van de dag viel het aantal bezoekers misschien wat tegen, maar toch konden we nog rekenen op ruim 1000 bezoekers. Er waren een 30-tal monumenten voor bezoekers toegankelijk, waaronder een flink aantal particulieren woonhuizen, wat de Open Monumentendag van Doesburg  altijd zo bijzonder maakt. Er zijn bezoekersaantallen van ruim 100 bezoekers gemeld door de individuele eigenaren.

Ook dit jaar waren er een aantal particulieren woonhuizen bij  die voor het eerst hun deuren openden. Een zeer goed voorbeeld van verduurzaming is het pand aan de Kosterstraat 36.
Eind 2020 kreeg Kosterstraat 36 nieuwe eigenaren en werd het huis gemoderniseerd en verduurzaamd onder leiding van DuMo-adviseur Dijkoraad. Aan de oorspronkelijke indeling werd bijna niets veranderd. De zolder kreeg een isolerende schil (vloer, plafond en wanden) met lichtstraat, zodat het monumentale balkenplafond mooi zichtbaar is. Er werden voor diverse buitenmuren isolerende voorzetwanden geplaatst op basis van het ecologische isovlas. De ruimte tussen de vloer van de eerste verdieping en het plafond van de begane grond werd ingeblazen met cellulose-isolatie. Alle ramen werden voorzien van op maat gemaakte en in kleur gespoten aluminium voorzetramen (vast, schuivend en scharnierend), die zowel warmte als geluid isoleren. De oude platenradiatoren werden vervangen door per kamer instelbare 0.Jaga lage temperatuur convectoren, waardoor het cv-water verlaagd wordt tot een lagere temperatuur (ca. 50 graden).
Een prima voorbeeld dus.

Net als andere jaren verscheen  ter gelegenheid van OMD een boekje. Uiteraard stond  dat boekje in het teken van Duurzaamheid. Er werd aandacht geschonken aan de uniciteit van de panden enerzijds en de technisch (mogelijke) verbeteringen anderzijds.

Voor de jeugd was er een folder samengesteld met daarop een Monumenten fotospeurtocht en ook in Museum de Roode toren was er voor de kinderen een speurtocht uitgezet.

Ook dit jaar ontbraken de torenbeklimmingen, rondritten met de paardentram, carillon bespelingen,  lezingen in de Gasthuiskerk, vertellingen, films, stadswandelingen en het Doesburgs Smartlappenkoor niet.

De dag werd afgesloten in de Gasthuiskerk waar Carl König afscheid nam als voorzitter en Pieter Donders het verhaal van Carl, over 60 jaar restauratie vs slopen, verwoordde.

De jaarlijkse uitreiking van de Snappenburg de Vries prijs werd dit  jaar uitgereikt aan de eigenaren van het pand aan de Nieuwstraat 13, door Burgemeester van der Meijs .

Het pand aan de Nieuwstraat 13 betreft een voormalige stadsboerderij met een oorspronkelijk vroeg-19-eeuwse gevel met latere wijzigingen in de vroege 20e eeuw en tijdens de naoorlogse restauratie. Tot voor kort waren de gevel en het houtwerk blauw geschilderd. Op basis van kleurhistorisch onderzoek konden de oorspronkelijke kleuren weer worden hersteld. Daarnaast is de voordeur historisch verantwoord vernieuwd en is de oude oorspronkelijke roedeverdeling van het rechter raam weer hersteld. Er is duidelijk sprake van ‘herstel in oude luister’.

Al met al, ondanks het wat druilerige begin, een geslaagde dag!

Namens Comité Openmonumenten Dag Doesburg, Leonie Verhoeff

ANBI

De vereniging is door de Belastingdienst erkend als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).

anbi fc schaduw Het RSIN of fiscaal nummer is: 005434993.