Door Doesburg was tijdens de open monumentedag een vrije wandeling georganiseerd langs panden waarvan de eigenaars/bewoners een foto van de achterzijde van hun huis tegen het raam aan de straatzijde hadden bevestigd. De voorzijde (straatzijde) van een pand is vaak bedoeld als visitekaartje van het huis en is in de loop van de eeuwen soms meerdere keren gemoderniseerd. De achterzijde van de huizen hebben echter nog vaak hun oorspronkelijke, of in elk geval veel oudere achtergevel behouden. Bezoekers werden uitgenodigd de achterkant van de deelnemende panden vanaf de voorkant te bekijken.

Als afsluiting van de open monumentendag wordt de Snappenburg de vriesprijs uitgereikt. De Snappenburg de Vriesprijs wordt toegekend aan een pand of object in de stad Doesburg waaraan bijzonder herstel is uitgevoerd. De prijs werd dit jaar uitgereikt door burgemeester mw. L. van der Meijs.

De 26e Snappenburg de Vriesprijs is gegaan naar: ..... lees verder na de link.

De eigenaar van Ooipoortstraat 34, de Coop supermarkt.

snap 2021 a copy

snap 2021 b copy

De jury prijst dat tijdens de verbouwing en uitbreiding van de Coop supermarkt extra inspanningen zijn geleverd om de historische gevel aan de Ooipoortstraat weer in oude luister te herstellen. De entree pui met hardstenen stoep is weer naar het originele ontwerp van architect H.C. Bloemendaal terug gebracht.

De prijs bestaat uit een kleine bronzen ere-penning met bijbehorende oorkonde. Daarnaast ontvangen de eigenaars een gravure van Jacob van Deventer: Stad Doesburg en omstromende rivieren ten tijde van koning Philips ll in de 16e eeuw.

Naast de uitreiking van de snappenburg de vriesprijs heeft de jury ook een eervolle vermelding gegeven aan Boekholtstraat 26 . De jury meent dat door nieuwbouw van het pand. De straatwand weer is hersteld en het aanzicht van Doesburg is verbeterd. Het pand is met gevoel voor historie ingepast op deze locatie.

ANBI

De vereniging is door de Belastingdienst erkend als een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).

anbi fc schaduw Het RSIN of fiscaal nummer is: 005434993.